I ove godine sudjelujemo u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama mozga, kao i popularizaciju neuroznanosti. Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj 14. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga.

Tjedan mozga organiziramo polazeći od dosadašnjeg zanimanja javnosti za nove spoznaje o mozgu te novih inicijativa u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Više o ovogodišnjim događanjima pronađite na donljim linkovima:

Obavijest za tisak.

Informacije o tjednu mozga.

Rasporedi događanja u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Puli, Krapinsko-zagorskoj županiji, Koprivničko-križevačkoj županiji, Zadru i Kaštel Sućurcu.

Tema broja: Neuroznanost i umjetnost

Link: http://gyrus.hiim.hr/index.php/vol-iii-broj-1-neuroznanost-i-umjetnost

S velikim Vas ponosnom obavještavamo da je izašao novi broj Gyrusa. U ovom broju donosimo Vam nekoliko tekstova o povezanosti glazbe, slike i pokreta s neuroznanosti. Koji se procesi odvijaju u samom umjetniku prilikom stvaranja? Može li se umjetnost naučiti?

U Gyrusu se bavimo zrcalnim neuronima, amigdalama i strahom, objašnjavamo što je to budna kraniotomija, ali i povezanost vježbanja i simpatičke aktivnosti. 

Gyrus je besplatan i uvijek će biti! Gyrus u potpunosti pišu i uređuju studenti!

Akademkinja Vida Demarin: Mozak i kreativnost; predavanje

MSU, prostor za povremene izložbe, četvrtak, 19. 2. 2015. u 18 sati

 

 

 

Što je umjetnost i kako nastaje? Kakve su veze između naših vizualnih dojmova, inspiracije, osjećaja i samog čina likovnog ili glazbenog stvaralaštva? Što misle i osjećaju posjetitelji izložbi, slušatelji koncerata? Koja je uloga mozga u svemu tome? Na znanstveno-popularan način o toj će temi govoriti jedna od najistaknutijih znanstvenica tog područja, specijalistica neuropsihijatrije, akademkinja Vida Demarin.

Mozak je najvažniji organ u ljudskom tijelu i do danas je prikupljena velika količina informacija o tome kako funkcionira taj centar svih naših životnih procesa. Istraživanje mozga je danas jedno od najzastupljenijih područja znanstvenog istraživanja uopće i u ovom se trenutku nastavlja velikom brzinom zbog sve veće dostupnosti neinvazivnog snimanja moždane aktivnosti uz pomoć funkcionalne magnetske rezonance. 

Akademkinja Vida Demarin svoj je stručni i znanstveni rad posvetila upravo istraživanjima funkcija mozga, a ovom prigodom govoriti će o procesima koji se događaju u mozgu tijekom stvaranja i recepcije umjetničkog djela. Fantastična metoda funkcionalnog neuroimaginga daje nam mogućnost uvida u aktivnost mozga za vrijeme gledanja određenog likovnog djela ili slušanja glazbe te nam pomaže u boljem razumijevanju funkcije mozga u aktivnostima povezanim s kreativnim stvaralaštvom.

U stvaralaštvu Petera Koglera izdvaja se nekoliko motiva koji su postali njegovim zaštitnim znakom. Jedan od najpoznatijih je i motiv isprepletenih cijevi koje čine mrežaste strukture što se šire i osvajaju arhitektonske prostore. U Muzeju suvremene umjetnosti upravo je Koglerova instalacija s motivom cijevi na tapetama zasigurno najomiljeniji eksponat izložbe! Međutim, postoji i cijeli niz Koglerovih motiva povezanih s ljudskom anatomijom, kao što su mozak, lice, skelet ili rendgenska slike koje Kogler razvija u kompjutorskim animacijama, slikama, crtežima i objektima od osamdesetih godina prošlog stoljeća pod utjecajem formalističke filozofije američkog minimalizma. 

ULAZ SLOBODAN

 

Filip Đerke,

Studentska sekcija za neuroznanost

The 5th Croatian Neuroscience Congress with international participation will take place from 17th until 19th September 2015 in Split.

Venue:
University of Split, School of Medicine
Opening Ceremony:
Building B, University of Split, School of Medicine Meštrović Gallery

Organizers:

  • Croatian Society for Neuroscience
  • Department of Neuroscience, University of Split, School of Medicine
  • Department of Medical Sciences, Croatian Academy of Arts and Sciences

Important dates:

  • Registration deadline - 3. 7. 2015.
  • Abstract submission deadline – 3. 7. 2015.
  • Cancellation of registrations and abstract submissions – 31. 8. 2015.

Izdavač De Gruyter "otključao" je prva četiri volumena (2010-2013) časopisa Translational Neuroscience za slobodan pristup (Open Access).

Člancima se može pristupiti na stranici: http://www.degruyter.com/view/j/tnsci (volumeni se otvaraju s lijeve strane).
Radi se o svekupno 182 rada (od čega su mnogi autora s HIIM-a i MEF-a).

Uskoro se očekuje i otključavanje i mogućnost bestplatnog downloada i volumena 5 za 2014. godinu (još 36 radova), a već su OA i svi oni koji su već izašli i koji će izaći u 2015.

More Articles...

  1. Tečaj "Klinička primjena funkcijske magnetske rezonancije"
  2. Poziv na predavanja Monique Esclapez
  3. Godišnja skupština HDN
  4. Poziv na predavanje: prof.dr.sc. Nataša Jokić Begić - PSIHOLOŠKI ASPEKTI MODERNIH OVISNOSTI

Page 1 of 3