baw2016 bannerI ove godine sudjelujemo u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama mozga, kao i popularizaciju neuroznanosti. Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj 15. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga. Zadnjih godina Tjedan mozga u EU koordinira i krovna udruga FENS (Federation of European Neuroscience Societies) http://www.fens.org/

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 14. do 20. ožujka 2016. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U obilježavanju Tjedna mozga pridružit de nam se Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te mnoge udruge, škole i druge javne ustanove.
Svih ovih godina cilj nam je bio upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma. Ove godine posebno ćemo obraditi sljedeće teme:

1. Dječji mozak
2. Empatija, tolerancija i netolerancija
3. Suradnja lijeve i desne hemisfere mozga

Više informacija pronađite u prvoj obavijesti za ovogodišnji tjedan mozga.

Felciello et al 2015Objavljujemo da je Zaklada uprave Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej donijela odluku da nagradu Branimir Jernej za vrijedan znanstveni rad iz područja molekularne biologije objavljen u 2015. godini dodijeli dr. sc. Isidoru Feliciello za rad "Satellite DNA modulates gene expression in the beetle Tribolium castaneum after heat stress" objavljen u časopisu PLoS Genet., 2015 Aug 14;11(8):e1005466. Autori rada: Isidoro Feliciello, Ivana Akrap, i Đurđica Ugarković.

Nagrada će biti uručena 8. veljače 2016. godine u 13,30 sati u predavaonici III. krila Instituta Ruđer Bošković, prilikom čega će dobitnik nagrade prezentirati nagrađeni rad.

Uz čestitke dobitniku nagrade, zahvaljujemo svim sudionicima natječaja.

fens750 new2

Ove godine održava se 10. po redu FENS Forum. Kongres će se održati u Kopnehagenu (Danska) u trajanju od 02. - 06.07.2016. godine. Rana registracija zainteresiranih sudionika, te prijava sažetka otvorena je do 08.02.2016., tj. produljena je za dodatnih 6 dana.

FENS Forum je najveći europski skup neuroznanstvenika iz svih područja neuroznanosti, a na prošlom FENS Forumu sudjelovalo je više od 5000 istraživača. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane sudionike da se prijave za sudjelovanje na ovom skupu. Napominjemo da članovi Hrvatskog društva za neuroznanosti uživanju pogodnost sniženih cijena kotizacije i prijave apstrakata za ovaj skup.

Više informacija o ovom skupu, te registraciju možete pronaći na slijedećoj poveznici - FENS Forum 2016. - Copenhagen.

Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske organiziraju 

Tribinu Socijalni mozak

u utorak, dne 26. siječnja 2016. godine, s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva 9, Zagreb.

Predavač:
Akademik Ivica Kostović

Hrvatska liječnička komora bodovala je ovu tribinu:
predavač 8 bodova, slušači 6 bodova

Poštovani članovi Hrvatskog društva za neuroznanost, pozivamo Vas na redovitu godišnju skupštinu Hrvatskog društva za neuroznanost (HDN), u ponedjeljak 30. studenoga 2015. u 16.00 sati, na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga, Šalata 12, Zagreb (seminarska dvorana u prizemlju). 

Predloženi dnevni red:

 1. Prihvadanje zapisnika s redovite godišnje skupštine Hrvatskog društva za neuroznanost održane 28. studenoga 2014.
 2. Izbor zapisničara i ovjerovitelja zapisnika
 3. Izvješde tajnice i predsjednika HDN-a za 2015. godinu i plan rada za 2016. godinu
 4. Izvješde rizničara
 5. Prihvadanje financijskog izvješda
 6. Izbor novih članova Hrvatskog društva za neuroznanost
 7. Aktivnosti Zaklade prof.dr.sc. Branimir Jernej
 8. Priprema aktivnosti u okviru Tjedna mozga 2015 (14.3.-20.3.2016.)
 9. Najava 6. Hrvatskog kongresa neuroznanosti 2017.
 10. Razno i dopisi

More Articles...

 1. Predstavljanje doktorskih studija na Smotri Sveučilišta
 2. Natječaj Zaklade prof.dr.sc. Branimir Jernej
 3. Primjena 3R pristupa u radu s laboratorijskim životinjama
 4. XXIX Perinatalni dani u Splitu

Page 1 of 7